Teteje

Nyomtatóbarát verzió Vissza a tartalomhoz

A Barbárok

A RogueS alapvetően az Elda Birodalomra épített játék, így a Birodalom szemszögéből mutatjuk be a barbárokat. A barbárok ilyenformán nem nevezhető egy népcsoport vagy egy területi egységen élő népek összefoglaló nevének, mivel a Birodalom területén kívül élő népeket közös jelzővel illetik, ők a Barbárok.

Így megkülönböztethetünk Északi Barbár Törzseket, laza törzsközösségben élnek, és így harcolnak az elemekkel vagy a Birodalommal az északi tundrákon, tajgákon. Teljesen más fajta életmódja van a Városállamok területén élő embereknek, igazából annyi a hasonlóság az Északi Barbárokkal, hogy ők sem az Istencsászárt imádják, bár furcsaságként meg kell említeni, a városállamok nagy részében szabad vallásgyakorlás van, és van olyan is, ahol a legnagyobb tábora az Istencsászár hitének van. Van még egy teljesen különálló rész, ami a Dzsa'reb Királyságba ékelődik be, itt nomád pásztorok tengetik szegényes életüket, a tengerparton néhány városállam található.

A Barbár vidékek térképe


1. Jeges Vizek törzs
2. Véres Kéz törzs
3. Üvöltő Szelek törzs
4. A Szent Hely Védői törzs
5. Vérszomjasak törzs
6. Fekete Medve törzs
7. Földanya törzs
8. Vizek Lovasa törzs
9. Vasöklök törzs
10. Mourmonn törzs
11. Sólyomasszony törzs
12. Fekete Vipera törzs
13. Erdő Szelleme törzs
14. Figyelők törzs
15. Határvárad
16. Füvesvár
17. Tengerfokvárad
18. Dombkapu
19. Harmatvár
20. Gyöngyvárad
21. Kövesvárad
22. Szürkevár
23. Vízvárad
24. Lazacpart
25. Sziklavár
26. Magosvár
27. Nomádok (Dzsa'reb szökött szolgák, pásztorok, bujdosók) és kisebb városok.

A: Az Északi Barbár Törzsek

A Jeges Vizek törzs
Északon, az örök jég és hó birodalmában is élnek emberek, egy nagy törzsközösségben, a külvilág felé ők a Jeges Vizek törzs. Az itt élők leginkább halászattal és vadászattal foglalkoznak, senki sem ért a földműveléshez, ami természetesen érthető, hiszen egy zsebkendőnyi föld sincs, amit megművelhetnének. A zord időjárás és a nehéz körülmények nem tántorították el az embereket ettől a tájtól. Egy törzs, egy falu, egy család, így jellemezhetnénk az itt élőket. A Jeges Vizek egy törzsközösség, több mint 150 különálló törzsből áll, ám mindegyik törzs csak egy faluban él, és egyazon család tagjai alkotják. Több tíz kilométerek vannak a falvak között, így biztosítva a vadászterületet. A törzsközösségen belül szinte sosincsenek ellentétek, de központosított hatalomról sem beszélhetünk. Külső támadás sem fenyegeti a törzseket, hiszen melyik nép lenne olyan őrült, hogy háborúzzon egy jeges pusztaságért, ahol a nap minden percében meg kell küzdeni az életbemaradásért. Talán a legbékésebb barbár törzsek ezek, de a legelmaradottabbak is. Csak csonteszközöket használnak, a fémeket nem ismerik, vagy ha ismerik is, hát nem használják. Kereskedni nem szoktak, nincs is miért, a pénz fogalmát sem ismerik. A legészakibbak egész évben hókunyhóban laknak, a délebbiek között, ha másnak nem is, de a vezetőnek fa kunyhója van.

Közlekedés: Gyalog, hótalppal, síléccel, kutyaszánnal.

Konyha: Csak hús alapú, vadászat és halászat, sokszor nyersen elfogyasztva, fűszerezés nélkül.

Hadsereg: Nincs, illetve egy-egy falunak vannak vadászai, akik hadseregként funkcionálnak, ebből kiindulva minden férfi katona is egyben.

A Véres Kéz törzs
Nomád pásztorkodást, és vadászatot folytató törzsről van szó, de nem emiatt híresültek el - az egyik legvadabb barbár törzs. Sámán uralom alatt élnek, tehát a hadi főnöknek igazából nincs szava, csak a sámánnak, akik pedig hajlamosak legalább havonta egyszer egy Birodalmi túrára biztatni a harcosokat. Pusztító, fosztogató hordáik pedig nevükhöz méltóan, elég véres munkát szoktak végezni. Ellenük vonult fel a legtöbbször a Birodalmi Légió. A Véres Kéz törzs sámánjai azt tanítják, hogy a Birodalom lakossága elfordult a természettől, elfordultak a szellemvilágtól, így nincs helyük ezen a földön, és a szellemek meg fogják hálálni a harcosoknak, ha végre elűzik, vagy még inkább megölik mindet. A legjobb lovas íjászaik nekik vannak, különleges csontból készült visszacsapó íjat használnak (Kezd: +5, Tám: +1, Sebz: 2k6+7, Löv: 1/2, Táv: 150m, Súly: 1 kg), méltán híres, és talán a legveszélyesebb távolsági kézifegyver. Legendákat mesélnek a lovas íjászokról, hogy vágtában, 50 méterről, szinte mindig betalálnak a szembe vágtázó sisakrostélyán, ami nem kis teljesítmény. Egy erődvárosuk van, földsánccal, és kihegyezett karókkal körbevéve, nevezhetnénk fővárosnak is. Mivel a föld szinte mindig fagyos, így a földsánc van olyan hatásos, mint ha kőből rakták volna. De nagyon sok lovashorda vándorol, állatokat terelgetve, sátrakban lakva szerte a törzs területén. A törzs létszámát 50 ezer körülire becsülik a Birodalomban, legnagyobb betörésükkor kicsivel több, mint tízezer lovas barbár támadt, sok-sok sámán segítségével.

Közlekedés: lóháton, ló vontatta szánokkal vagy ritkábban gyalog.

Konyha: általában hús alapú, nagyon sok Birodalmi jellegű a fosztogatásokból, a fűszerezést is a Birodalomtól vették át.

Hadsereg: militarista törzs, minden 14 évet betöltött fiatal a hadsereg része lesz, és amíg meg nem hal (vagy ki nem öregszik - ez a ritkább) marad is. A hadsereg békeidőben vadászik, csordákat terel, bár szinte mindig fosztogat. Ennél a barbár törzsnél létezik egyedül a Hadi Sámán kaszt.

Az Üvöltő Szelek törzs
Sokkal békésebb törzs, kisebb fa sánccal körbevett falvakban élnek, legfontosabb tevékenység a halászat és a nomád pásztorkodás. Ők már kereskednek is, igaz a pénz fogalmát még nem ismerik, csak árucsere útján. Óriási flottájuk van kisebb part menti halászhajókból, az északi barbár törzsek között az Üvöltő Szelek törzsben van a legtöbb halász. Minden falunak van egy fővadásza, aki a segédeivel a vadállatokat, és egyéb veszélyes elemeket távol tartja a falu csordáitól, de élelemszerzés érdekében ritkán vadásznak. A kereskedelem miatt a legészakibb barbár törzs, ahol ismerik a kenyeret és a zöldségeket. Növénytermesztésük kimerül egy bizonyos fenyőfa fajta ültetésében, aminek olajos magvát fogyasztják desszertként, és porított formában fűszerként is használják - kellemesen kesernyés ízt ad a húsoknak. Sámánjaik kevésbé vérszomjasak, bár az idegen könnyen szellemeknek szánt áldozatként végezheti, ha nem vigyáz eléggé.

Közlekedés: lovon, ökör vontatta kordé, és télen szán, illetve gyalog. Kiépített úthálózat még természetesen nincs.

Konyha: a kereskedelem miatt sokrétű, ismerik a kenyeret, zöldségeket és fűszereket is használnak, de természetesen a hús az alapvető.

Hadsereg: itt is mindenki katona, de mivel sokkal békésebb törzs, és sokkal békésebb a környék (a Birodalom messze van), ennek kevés jelentősége van, igazából azt mondhatnánk, hogy hivatásos katona a falunkénti fővadász és segédjei, a többiek meg csak akkor fognak fegyvert, ha feltétlenül szükséges.

A Szent Hely Védői törzs
Ez talán a legfurcsább törzs északon. A többi barbár törzs beteges félelemmel viseltetik irányukban, sohasem háborgatnák őket, még a Véres Kéz sem mer a területükre tévedni. A törzs központosított, egy meteorit kráterben kialakult tavon elterülő cölöpváros a főváros. Ezen kívül nincs jelentős település a területen. Az érdekessége, hogy a szellemvilág a tó körül olyan erősen van jelen, hogy szinte mindenki, aki ennek a törzsnek a tagja alacsonyabb szintű sámánként éli le életét, az itteni sámán vezetőknek pedig olyan nagy hatalmuk van, hogy az a Birodalmi főpapsághoz mérhető. Nagyon sok a torzszülött, sok az öregkorára teljesen megőrült ember, és sokszor történik meg, hogy egy szellem saját alakjára formálja a befogadó sámánt, és így különleges félig ember félig valami más formákat találhatunk a tó körül. Idegeneket nem tűnek meg maguk között, így senki sem számolt be erről a helyről, ez egy fehér folt a Birodalom tudásában. Minden körülöttük levő barbár törzs ajándékokkal kedveskedik nekik, így lehetséges, hogy sem halászat, sem vadászat, sem állattenyésztés nincs a területen, mégsem éhezik senki sem. Mindenhonnan a legjobbat kapják ajándékként.

Közlekedés: Gyalog vagy a szellemek segítségével. Őrjítően sokféleképpen.

Konyha: nincs, amit kapnak ajándékba, azt fogyasztják, vagy a szellemekkel hozatnak - csináltatnak maguknak.

Hadsereg: nincs, illetve a szó általánosan vett értelmében nem létezik, teljesen rá vannak utalva a szellemvilágra és a körülöttük levő törzsekre.

A Vérszomjasak törzs
A másik olyan barbár törzs, akivel a Birodalom folyamatos háborúban áll. A leghosszabb Birodalmi határvonallal is ők rendelkeznek. A hosszú határ miatt nehezebben állnak ellen a Birodalmi Légióknak, így ez a törzs (nevükkel ellentétben) szinte békésnek mondható a Véres Kézhez képest. A déli területeken megjelenik a növénytermesztés, északi területeken a nomád, délen pedig a helyhez kötött állattenyésztés a divat. A vadászat természetesen még itt is fontos forrása a táplálékoknak. Megerődített falvakban laknak, nincs központosítás, egy falu 100 - 1000 lakosú lehet. Leghíresebb tettük talán az, amikor a Birodalmi Légiók egyszer már majdnem eljutottak a Szent Hely területére, és ezt megakadályozandó az 5 éves gyerekek is, akár foggal-körömmel is nekiugrott a légiósoknak, így meghátrálásra kényszerítve azt. Azóta hasonló eset nem fordult elő, a Birodalom féltékenyen őrzi a saját területeit, de többé nem tört mélyen be a Vérszomjasak területére. Túl nagy megrázkódtatás volt a sokat látott legionáriusoknak.

Közlekedés: Lóval, ökrös szekérrel, szánnal és gyalog.

Konyha: Húsok, északi vidékeken is termő növények, ritkán fűszereznek a són kívül.

Hadsereg: Itt is minden férfi katona, amíg meg nem hal, ebben a törzsben a hadi főnöknek ugyanakkora hatalma van, mint a sámánnak.

A Fekete Medve törzs
A törzs területe régen birodalmi terület volt, ez nem olyan meglepő, hiszen nagyrészt minden föld a Barbaricumban birodalmi televény volt, csakhogy a nagy különbség az összes többi barbár törzzsel szemben, hogy itt még élnek Istencsászár hívők, akik jól megférnek a hódítókkal. Az egyedüli barbár törzs, ami kereskedik a birodalommal, és az egyedüli, ami nem támadta meg az utóbbi 50 évben legalább egyszer a birodalmat. Néhány kisebb várost is találunk itt, szinte szabad vallásgyakorlás van, annyi a törvényi megkötés, hogy a főbíró mindig a jelen lévő legnagyobb hatalmú sámán, de apróbb ügyekben Istencsászár hívő papok is döntenek néha (mivel vannak ilyenek! - főleg a városokban). A lakosság körülbelül 10000 Istencsászár hitű és körülbelül 20-30 ezer barbárból áll. A birodalmi úthálózat itt még üzemel! Ismerik a pénz fogalmát, a birodalmi fizetőeszközöket elfogadják (semmi mást), a többi barbár törzzsel pedig cserekereskedelemmel üzletelnek. A Fekete Medve törzs lett a Barbaricum kalmára, mindent adnak, mindent vesznek. A törzs tagjait szinte az egész törzsközösségben meg lehet találni, éppen a kereskedő jellegük miatt. Hadseregük (az északi törzsek között egyedülálló) zsoldos sereg. Az urak a legnagyobb vagyonra szert tett kereskedők lettek, akik a szegényebb sorsú népből válogatják testőrségüket. Csak itt vannak bérsámánok! Ennek a foglalkozásnak a többi barbár törzsben semmi megbecsülése nincsen, de itt fontos alap, amire a törzs mindennapi élete épül. A legnagyobb sámánok lesznek a bírák, szinte minden bíró bérsámán volt ifjúkorában.

Közlekedés: mintha csak a birodalomban lennénk, kiépített úthálózat (csak rosszabb minőségű, gyengén karbantartva), lóval, szekérrel, télen szánnal és természetesen gyalog. Nincs postakocsi hálózat, de vannak karavánok. A közbiztonság sem sokkal rosszabb, mint a birodalomban.

Konyha: vegyes, a gazdagabbak olyan sokfélét és sokat esznek, mint a birodalom gazdagjai, a szegényebbek, meg ami jut. Akik nem a néhány városban laknak, azok halásznak, vadásznak, gyűjtögetnek, és néha földet művelnek.

Hadsereg: Zsoldos, minél nagyobb úr valaki annál több zsoldos szolgál alatta. A legbefolyásosabbaknak több bérsámán is dolgozik. Nincs központosított hatalom, de valamiért jól megvannak egymás mellett, talán, mert csak a pénz számít a gazdagoknak, semmi más.

A Földanya törzs
Az Északi röghegység legmagasabb nyúlványai találhatók meg a területükön, leginkább barlanglakó törzsek, akik vadásznak, gyűjtögetnek. Erős a sámánok befolyása, a legnagyobb hatalmú szellem (valószínűleg az életmódjuk miatt) a Földanya. Jó néhány vulkán is található itt, az emberek betegesen félnek tőlük, a sámánjaik pedig kihasználják a bennük rejlő erőket. Bár nagyon nagy területet mondhat magáénak a törzs, nagyon kevesen laknak itt. Körülbelül 10000 ember él és hal a Földanya sámánjai felügyelete alatt. Több száz leomlott birodalmi erősség, romok, a múlt emlékei mindenütt, kalandozók kánaánja lehetne, ha nem lenne a törvény, hogy minden vulkán éhségét külhoni ember áldozatával csitítani lehet. Utaknak talán a nyomait még fellelhetjük, de sokra ne számítsunk, erdő mindenütt, ahol nem ott a puszta sziklák, és a romok. Itt voltak az első csaták, a legnagyobbak, talán még mindig sok olyan hely van, ami nem felejtette el milyen is a háború, és viseli magán a nyomait. A háborúban, itt találták magukat, a Birodalmi Csatamágusok szembe először azzal a ténnyel, hogy ha sok manát használnak el egy csatában, hát elfogy a mágia, és eszméletlenül esnek össze mindazok, akik nemes eldák. Elég egyszerű úgy megverni egy sereget, hogy a nagy része magától eldől, már csak fel kell áldozni őket a Földanyának…

Közlekedés: gyalog, ritkán lovon vagy szamárháton

Konyha: nagyrészt húsok, amiket a hegyi erdőkben lehet vadászni, és bogyók, édesgyökerek, amiket a nők gyűjtenek össze.

Hadsereg: itt is mindenki katona, kivéve a sámánt és tanoncait, valamint a nőket és gyerekeket. Gyalogos hadviselés illik a hegyek közé, vágó-, illetve zúzófegyverekkel. Az egyszerű rövid íjat is használják.

Vizek Lovasa törzs
A Saskarom-félsziget legészakibb részén található a törzs területe. Halászattal, vadászattal foglalkoznak az év legnagyobb részében. Misztikus tiszteletet táplálnak a hajóik és a tenger iránt. Minden évben a nagy olvadás idején elindulnak hajóikon dél felé, és akár 1000 km-re is elkalandoznak ilyenkor. Fosztogatnak, kalózkodnak. Senki sincs tőlük biztonságban, ha egy déli kalózherceget megkérdez valaki, hogy kitől tart a legjobban, azt fogja felelni, hogy a Vizek lovasa törzstől… Egyárbocos, egy vagy két evezősoros hajóik vannak, mindegyik orra vasalt, öklelő orr. Mindenki harcos egy hajón, és egyben mindenki rabszolga is, ha kell a vezető ugyanúgy megragadja az evezőket, mint bárki más. Vízi szellemeket tisztelő sámánjaik vannak, nagyobb hajókon, netán komolyabb portyán mindig van 1-2 belőlük. A sámánok rituálisan felszentelik az összes hajójukat, ezért tűnhet furcsának a külhoniak szemében, a nagy sebesség, az hogy a hajó jobban állja a tengert, mint délebbi, civilizáltabb társai, valahogyan mindig elkerüli a zátonyra futást, és nehéz elsüllyeszteni. Természetesen nagyon sokféle terményt, és tárgyakat lehet náluk megtalálni, az életvitelükből adódóan szinte mindenük van, és ha valahonnan nem vehetik el erővel, ott akár kereskednek is.

Közlekedés: a szárazföldön gyalog, vagy lovon, vízen 1-2 evezősoros, egyárbocos hajókkal.

Konyha: nagyrészt halak, és egyéb tengeri élőlények. Terméketlen sziklás, fenyvesekkel szabdalt helyen laknak, de a sokfélét rabolnak, így eléggé változatos az étrend.

Hadsereg: ennél a törzsnél is mindenki katona, a sámánnak nincs vezető szerepe, ő is csak szolgálja a törzsfőnököt. Íjak, harci szekercék (ezt szeretik, hiszen ölni és hajót javítani is lehet vele), kardok, pajzsok, bőrpáncélok teszik ki a felszerelésük nagy részét. Természetesen, a rablóhadjáratok miatt szinte bármivel összefuthatunk.

A Déli Szövetség
Hat törzs komoly szövetségi rendszere. Közös törzsi tanáccsal rendelkeznek, ennek a tanácsnak a fejét minden évben választják. Ne gondoljunk azonban valami demokratikus választási rendszerre, a törzsek szószólójának minden évben meg kell védenie a címét. Első vérig tartó viadalokat vívnak, mind a hat törzs saját törzsfőnökét delegálhatja a viadalra. Erre a neves eseményre kialakult egy aréna, ami a Mourmonn törzs területén van, habár semleges területnek számít. Egy sziklás völgy van faragva, hogy a nézőközönségnek is kényelmes helye legyen. Az arénát természetesen másra is használják, a törzsek közötti vitás kérdések is az aréna porondján dőlnek el, ezeket a delegált bajnok, vagy a sértett a sértő ellen, mikor hogy dönti el. Legtöbbször első vérig tartanak a küzdelmek, gyilkosság, asszonyrablás, vagy lótolvajlás vádja esetén van engedélyezve a halálig tartó küzdelem. Az aréna köré egy komoly falu épült ki az évek folyamán, itt van a hat törzs kereskedelmi központja, itt van az az erőd, ahol a törzsi vezetők találkoznak egymással. Az aréna befogadó képessége maximum 8000 fő lehet, az erőd egy cölöpvár, földsáncokkal. A törzsek kereskednek a körülöttük élőkkel, a civilizáltabb barbár törzsek közé tartoznak. Léteznek utak, de általában csak kitaposott keréknyomokról van szó. Természetesen sugaras elrendezés alakult ki, minden fontosabb út az arénához vezet.

A hat törzs:

Vasöklök - régebben nagyobb területtel rendelkeztek, de mivel a fekete Medvének kellett az a rész, ahol fontos utak futottak össze, ezért elzavarta a kisebb törzset, ami ekkor kényszerült bele a törzsi szövetségbe. Harcias törzs, de nincsenek sokan.

Mourmonn - a szövetség legerősebb törzse, ez nem csak azért alakult így, mert az arénát az ő területükön építették meg, hanem, mert központi fekvésük miatt ritkábban kell harcolniuk a túlélésért. Nagy a sámánok hatalma, sok mindenbe beleszólnak.

Sólyomasszony - a birodalom közvetlen szomszédsága miatt sokszor kell segítséget kérniük a többi szövetséges törzstől. Termékeny talaj, növénytermesztés jellemző. Itt ér a barbár területekre a Császár Országútja, nagy a forgalom, még most is rajta. Nem túl harcias törzs, a saját területét viszont féltve őrzi.

Fekete Vipera - különleges törzs, egyedi fejlődését annak köszönheti, hogy a Birodalmi Orgyilkos klán egyik erődje az ő területükön feküdt, és meglepő módon elég sok információ és felszerelés került a barbárok kezére, akiknek nagyon tetszett az a hatékonyság, ahogyan a birodalmiak a kényes dolgaikat kezelik, és nagyon sok dolgot átvettek. Innentől már ez a törzs őrizte ezeket a dolgokat féltékenyen, hiszen ez volt az egyetlen előnyük a többi törzzsel szemben. Hidegvérű gyilkosok, akiket a sámánok hathatósan segítenek. Félelmetes hírük van. Csak azért nem szerzik meg folyamatosan a hat törzs vezetésének jogát, mert megtanulták a birodalomtól azt is, hogy háttérből könnyebb irányítani. Ritkán látni olyan barbárt, aki saját és törzse céljai érdekében akarattal elveszíti a fontos küzdelmet.

Erdő Szelleme - nagyrészt a sámánok intellektuális irányítása jellemzi a törzset. Van törzsfőnök, de olyan nem fordulhat elő, hogy nem kéri ki a sámánjai véleményét, olyan is ritkán, hogy megpróbál máshogy dönteni. Ilyen eseteknél eddig mindig kínos dolgok történtek…

Figyelők - harcias törzs, akik Határváraddal majdnem folyamatosan csatároznak. Nagyon jó felderítők, az érkező seregek eddig sohasem tudták őket meglepni.


Alja